Back to top

Wij geven jou de beste tips!

Knallen met knollen

Knolgewassen zijn in het vergetelhoekje geraakt … maar ze zijn zo lekker dat ze aandacht verdienen!

Wij hebben onze favorieten even voor je opgelijst:

Venkel

Wat venkel zo bijzonder maakt, is z’n anijsachtige smaak. Als je er fan van bent, is er echt geen betere groente te vinden! In dat geval kan je ‘m gewoon rauw eten, nog het liefst in combinatie met citrus, appel, honing en noten. Als je de smaak liever wat verzacht, dan kan je de venkel roosteren in de oven, bakken, koken of stomen.

Hoe je venkel makkelijk kan snijden? Verwijder eerst de stengels en het bladgroen. Hou eventueel apart om te gebruiken voor een soepje of als garnering. De venkelknol zelf snij je daarna in dunne schijfjes. Dit gaat extra goed met een mandoline – maar pas op je vingers!

Onze favoriete venkelrecepten:

 1. Tortizza met gerookte zalm en venkel
 2. Kip tandoori uit de oven
 3. Warme veggie salade met geitenkaaskroketjes

Venkeltip: wist je dat venkel een goed bron is van foliumzuur, een voedingsstof die heel veel mensen tekortkomen? Nog ’n goeie reden om ervan te genieten.

Venkel is op z'n best in: Juni, juli, augustus, september, oktober, november.
 

Salade, veggie, warm, geitenkaas, kroketjes, geitenkaaskroketjes, fruit, hartig, herfst, spar.be

Pastinaak

Heb je wel eens een uit de kluiten gewassen witte wortel zien liggen? Dan was het waarschijnlijk een pastinaak. Deze groente krijgt al z’n smaak door de vorst, en is in de winter dus echt op z’n best.

Voor de bereiding pak je het dan weer aan zoals met aardappelen. Want pastinaak kan je pureren, stoven en in de soep draaien, maar ook frituren of tot chips verwerken. Echte fijnproevers wagen zich zelfs aan pastinaakkroketjes.

Onze favoriete recepten met pastinaak:

 1. Taart van vergeten groenten met pastinaak
 2. Pastinaakfrietjes
 3. Winterse witloof wok met pastinaak

Pastinaaktip: bewaar pastinaak best apart in een zakje. Tijdens het rijpingsproces geven ze namelijk gassen af die ervoor kunnen zorgen dat je andere ingrediënten sneller rot worden.

Pastinaak is op z'n best in: Oktober, november, december, januari, februari, maart.
 

Witloof, herfst, winter, wok, witloofwok, Vlaams, spar.be

Zoete aardappel

De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Centraal-Amerika en is dus iets exotischer, maar tegelijk zo populair dat we hem wel op dit lijstje moeten zetten! De grote oranje patat, ook wel 'bataat' genoemd, bevat enorm veel provitamine A (goed voor al onze weefsels en specifiek onze ogen).

Zoals z’n naam doet vermoeden heeft deze groente een zoetere smaak, waardoor hij zelfs in desserts gebruikt kan worden. Wij eten hem het liefst in de vorm van zoete aardappel ovenfrietjes, als puree of samen met avocado en falafel.

Dit zijn de allerbeste recepten met zoete aardappel:

Zoete aardappelen zijn op z'n best in: Oktober, november, december, januari, februari, maart.
 

Zoete aardappel, quiche, taart, winter, kaas, wintergroenten, spar.be

Koolraap

Vroeger was koolraap niet weg te denken uit de traditionele, Vlaamse keuken. En wij vinden dat deze groente wel een comeback heeft verdiend! De koolraap is een stevige, zoete groente, die je op ontelbaar veel manieren kan gebruiken.

Puree en soep spreken natuurlijk voor zich, maar heb je ze ook al eens in een gratin geprobeerd? Of wat dacht je van een koolraap-cake? Gebruik gewoon dezelfde methode als voor een carrot cake. Bovendien kun je koolrapen heel goed spiralizen, om er groentenoedels van te maken.

De lekkerste recepten met koolraap:

 1. Koolraap cakejes met boterglazuur en nootjes
 2. Herfst-tajine met kip
 3. Gratin van koolraap en tomaat

Koolraaptip: heb je wat last van je darmen? Ook dan is een eenvoudig gerecht met koolraap een goed idee, want dat kan je buik kalmeren.

Koolraap is op z'n best in: Oktober, november, december, januari, februari, maart.
 

Gratin, aubergine, koolraap, zuiders, gehakt, kolen, comfort, grootmoeders keuken, spar.be

Koolrabi

De namen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil tussen koolraap en koolrabi. De koolraap is paars-wit en heeft een zoetere wortelsmaak, terwijl de lichtgroene koolrabi veel meer naar bloemkool smaakt.

Z’n naam komt van het Duitse ‘kohlrabe’ wat letterlijk ‘koolpastinaak’ betekent, en dat komt eigenlijk best goed overeen met het soort van groente dat de koolrabi is.

En klaarmaken gaat ook snel! Snij gewoon de bladeren en bladstelen weg – en bewaar ze voor in de soep of een groene smoothie, schil de rabi en snij ‘m in stukken. Daarna kan je ‘m koken, bakken in de oven met wat olie en zout of er een stamppot van maken. Reken op ongeveer 250 gram per persoon.

De lekkerste recepten met koolrabi:

 1. Koolrabistoemp met kabeljauw
 2. Romige koolrabisoep met morieltjes
 3. Koolrabisoep met noten

Koolrabi-weetje: deze groente bevat nauwelijks calorieën maar wel veel vezels, magnesium, calcium, kalium en vitamine C.

Koolrabi is op z'n best in: Mei, juni, juli, augustus.
 

knol, knollen, koolrabi, soep, noten, koolrabisoep, winter, hartig, wintersoep, spar.be

Radijs

Radijsjes kennen we allemaal. Maar wist je ook dat deze kleine krachtpatsers boordevol vezels en vitamines zitten? 
Zijn je radijsjes toch wat slap geworden? Dan kan je ze – kort – in een kommetje ijswater leggen om ze op te peppen. Maar als ze te lang in aanraking komen met water verliezen ze hun smaak.

In theorie kun je radijsjes net als de andere knollen ook warm bereiden maar als we eerlijk zijn, zijn ze gewoon rauw uit het vuistje of in een salade het allerlekkerst.

Onze toprecepten met radijs:

 1. Scampi’s met mango en radijs
 2. Radijschips
 3. Bagel met zoute hesp en radijsjes

Bewaartip voor radijsjes: leg ze (aan het loof vast) in de koelkast.

Radijsjes zijn op hun best in: Maart, april, mei, juni, juli, september, oktober.
 

Bagel, Hesp, Radijs, Fris, Lunch, Healthy, Powerfood, spar.be

Rode biet

In tegenstelling tot suikerbieten, zijn rode bieten goed voor je gezondheid – en superlekker! Koop je ze rauw? Dan moet je ze eerst heel grondig wassen om de (gevreesde) aardesmaak te vermijden en daarna heel lang – 1,5 tot 2 uur – koken.

Gelukkig kun je ze bij SPAR ook makkelijk voorgekookt vinden! Je hoeft ze dan alleen nog maar in plakjes of blokjes te snijden.

De lekkerste recepten met rode biet:

 1. Quiche met rode biet, raapjes en geitenkaas
 2. Salade van kip, rode biet en aardappel
 3. Bietenhummus

Tip: bietjes zijn ook heel lekker met een mosterdvinaigrette, in een hippe smoothie of als stevige vleesvervanger in een vegetarisch gerecht.

Rode biet is op z'n best in: Juli, augustus, september, oktober, november, december, januari, februari, maart, april.
 

hummus, bieten, bietenhummus, dipsaus, tapas, aperitief, healthy, powerfood, spar.be

Rammenas

Als je over rammenas spreekt, kun je het over twee soorten groenten hebben:

 • De kleine, ronde zwarte rammenas, die het lekkerst is in de winter,
 • De langwerpige witte zomerrammenas (ook wel rettich of daikon genoemd).

Hier focussen we ons even op de zwarte variant – die trouwens alleen maar aan de buitenkant zwart is. Doe het loof er zo snel mogelijk af, want dan kan je ‘m veel langer op een koele, donkere plaats bewaren.

Daarna kan je de rammenas lekker (geschild) rauw eten maar ook stoven of wokken om de smaak wat milder te maken. Een paar druppeltjes citroen of limoen zorgen ervoor dat de groente niet verkleurt. Zoals in dit recept: carpaccio van rammenas met granaatappel.

Rammenas is op z'n best in: 

 • Rammenas (wit): Mei, juni, juli, augustus, september, oktober. 
 • Rammenas (zwart): September, oktober, november, december, januari, februari, maart. 
Carpaccio, rammenas, granaatappel, voorgerecht, luchtig, spar.be