Show some loof voor...
Onze Belgische trots: witloof!
Witloof... het witte goud van ons Belgenlandje. Tijdens de herfst- en wintermaanden is witloof een echte culinaire ster. Zo zal je deze heerlijke groente dan ook vaak terugvinden als suggesties of product van het moment. Met witloof kan je letterlijk alle richtingen uit, wat van deze groente een absoluut top-product maakt. Op deze pagina leer je alles over witloof, dus scroll zeker verder...
Waar komt witloof vandaan?
Witloof is een echt Belgisch product dat tot ons culinair erfgoed behoort. Het was een Brusselse boer die na de winter in z’n kelder witte blaadjes ontdekte op de chicoreiwortels die hij er had opgeslagen. De delicate kropjes smaakten heerlijk fijn, zoet en een tikkeltje bitter. Dat witte loof was toch wel heel speciaal... en een nieuwe groente was geboren!
Tegenwoordig eten Belgen per jaar gemiddeld 7 kilogram witloof! In 2020 was witloof de op drie na meest gegeten groente. Ook in Frankrijk behoort witloof tot de favorieten. Het is niet voor niks dat wij witloof ons stukje 'wit goud' noemen.

Hoe bewaar ik mijn witloof?
Voor maximale houdbaarheid, bewaar je witloof in de groentelade van je koelkast. Haal de stronken bij voorkeur eerst uit de plastieke verpakking of leg ze in een geperforeerde plastieke of open papieren zak.
Bewaar ze buiten de koelkast wel op een koele, donkere plek. Witloof kleurt namelijk groen als het blootgesteld wordt aan licht.
Hoelang is witloof houdbaar?
- Witloofstronken blijven een week goed in de koelkast.
- Heb je iets teveel ingekocht? Vries ze dan in en bewaar ze tot 12 maanden na de invriezing. Je witloof zal dan iets minder knapperig zijn maar perfect om te verwerken in een heerlijk soepje of winterse wok.
- Ligt je witloof niet in de koelkast? Dan eet je 'm best ten laatste de volgende dag.

Enkele niet te missen tips voor je witloof:
- Hou je niet zo van de bittere smaak van witloof? Verwijder dan de buitenste bladeren. Of laat 'm traag garen in voldoende vetstof. Zo karameliseert de groente vanzelf, zonder toevoeging van extra suiker.
- Geen witloof maar bruinloof in je salade? Besprenkel na het snijden zo snel mogelijk met een beetje citroensap, zo blijft deze fris wit.
- Gestoofd witloof is een topfavoriet als groente bij Belgische kost. Gebruik een pot die net groot genoeg is zodat alle witloofstronkjes mooi naast elkaar liggen voor het beste resultaat!