Back to top

Show some loof voor...

Onze Belgische trots: witloof!

Witloof... het witte goud van ons Belgenlandje. Tijdens de herfst- en wintermaanden is witloof een echte culinaire ster. Zo zal je deze heerlijke groente vaak terugvinden onder de suggesties of als topper van het moment. Met witloof kan je letterlijk alle richtingen uit, wat van deze groente een absoluut top-product maakt. Op deze pagina leer je alles over witloof, dus scroll zeker verder...
 

Waar komt witloof vandaag?

Witloof is een echt Belgisch product dat tot ons culinair erfgoed behoort. Het was een Brusselse boer die na de winter in z’n kelder witte blaadjes ontdekte op de chicoreiwortels die hij er had opgeslagen. De delicate kropjes smaakten heerlijk fijn, zoet en een tikkeltje bitter. Dat witte loof was toch wel heel speciaal... en plots was een nieuwe groente geboren!

Tegenwoordig eten Belgen per jaar gemiddeld 7 kilogram witloof! In 2020 was witloof de op drie na meest gegeten groente. Ook in Frankrijk behoort witloof tot de favorieten. Het is niet voor niks dat wij witloof ons stukje 'wit goud' noemen.

Hoe bewaar ik best mijn witloof?

Bewaar je witloof altijd op een koele plaats en uit de plastieke verpakking. Witloof kleurt namelijk groen als het blootgesteld wordt aan licht. Daarnaast bewaar je deze groente best in een open papieren zak of een geperforeerde plastic zak voor een houdbaarheid van ongeveer een week.

Hoelang is witloof houdbaar?

  • Witloofstronken blijven een week goed in de koekast.
  • Heb je iets teveel ingekocht? Vries ze dan in en bewaar ze tot 12 maanden na de invriezing. Je witloof zal dan iets minder knapperig zijn maar perfect om te verwerken in een heerlijk soepje of winterse wok.
  • Ligt je witloof niet in de koelkast? Dan eet je hem best de dag erna ten laatste op.

Enkele niet te missen tips voor je witloof:

  • Hou je niet zo van de bittere smaak van witloof? Verwijder dan de buitenste bladeren. Of voeg extra suiker toe aan je gerecht. 
     
  • Is je witloof bruin witloof? Besprenkel met een beetje citroensap. 
     
  • Wist je dat gestoofd witloof vaak gebruikt wordt als bijgerecht? Gebruik daarom een pot die net groot genoeg is zodat alle witloofstronkjes mooi naast elkaar liggen.

Dit zijn alvast onze favorieten met gestoofd witloof:

Klassieke witloofgerechten

Het meest gekende witloof-recept is zonder enige twijfel witloofrolletjes met ham en kaassaus. Maar ook witloofsoep verschijnt vaak op tafel. En geef toe.. Wat is er nu beter dan een rasechte klassieker? Hieronder vind je alvast een verzameling klassiekers.

Comfy witloof

Witloof is niet enkel klassiek, maar kan ook zeer trendy zijn! Zo kan je deze groente verwerken in een wok of een lekkere spaghetti.

Witloof in de oven

Ovengerechten, da's heerlijk winters.. En jawel hoor, witloof past hier ook perfect! 

Creatief aan de slag met witloof

De blaadjes van witloof hebben een geweldige vorm om creatief mee aan de slag te gaan. Zo kan je makkelijk bootjes maken of de bladeren gewoon als toastje gebruiken, njammie!

Salade met witloof

Ook in frisse gerechtjes komt witloof volledig tot z'n recht. Zo leent deze groente zich perfect voor een salade.


Heb jij een van deze recepten geprobeerd? Of heb je zelf nog tips of een vraag over het lekkerste witloof die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook of Instagram en gebruik de hashtag #lekkerspar.