Back to top

De lekkerste appels en peren komen van bij ons!

Appels met peren vergelijken

Appels en peren zijn de populairste fruitsoorten van ons land. De vruchtbare grond en het gunstige Belgische klimaat zorgen ervoor dat de vele familiebedrijven kwaliteitsvol en lekker fruit kunnen aanleveren in je SPAR. An apple a day…   
 

Lekker gezond, lekker lokaal

Bij SPAR vind je een groot assortiment appels en peren uit eigen land.  Er zijn een heel aantal soorten beschikbaar die tijdens verschillende periodes van het jaar op hun hoogtepunt zijn.

Want seizoensfruit van bij ons hoeft geen warmgestookte serres, maar geniet van natuurlijke warmte en zonlicht. En dat proef je!

 

Welke peer eet je wanneer?

Gevulde, peren,en,appeltjes, SPAR.be

Doyenne du Comice

Niet voor niets wordt de Doyenne du Comice ook ‘koninginnepeer’ genoemd. Ze is heerlijk sappig en zoet van smaak. Onze Belgische peer op de Italiaanse toer: deze verrassende pizza met peer en gorgonzola is een crowdpleaser van jewelste.

Doyenne, du, comice, SPAR.be

Durondeau

De mooie Durondeau is een typische herfstpeer die goud kleurt bij rijping, met een uitgesproken smaak.
Voor de zoetekauwen: tarte tatin is al-tijd een voltreffer!

Tip: Niet zo’n fan van knapperige peren? Bewaar ze een paar dagen op kamertemperatuur en ze worden steeds zachter en malser.

Durondeau, peer SPAR.be

Conférence

De Conférence is de meest gekende soort. Deze slanke en groen-gebronsde peer is zowel hard als sappig heel lekker. Favoriet recept: onze Conférence komt helemaal tot haar recht in deze perentaartjes met frangipane.

Peer-tatstische recepten om van te smullen!

Peren gebruiken in de keuken is misschien minder populair... Terwijl er heerlijke recepten met peer bestaan! Tijdens de feestdagen kan je de peer weleens terugvinden op de feesttafel. Daarnaast is peer het best te combineren met kwark, romige kazen en zure room.

Blijf niet bij de gebakken peren zitten en haal die kookpotten maar boven!

Welke appel eet je wanneer?

Jonagold

Superster Jonagold is een publieksliefhebber: zowel in bereidingen als uit het vuistje lekker sappig en smaakvol. Door zijn sappige en stevige structuur, is de Jonagold is een echte dessertappel en komt dus helemaal tot z’n recht in: tarte flambée met bloedworst en appel.

Jonagold,appel,SPAR.be

Golden delicious

De mooie groene, sappige Golden delicious is ideaal in gebak, appelmoes of fruitpap. Wist je dat hoe langer je de Golden delicious bewaart, hoe zoeter hij wordt? Daarom is hij ideaal voor zoete bereidingen! Van deze appelbereiding krijg je nooit genoeg: appelbrood met noten en rozijnen.

Golden,delicious,SPAR.be

Boskoop

Met z’n typisch zure smaak is Boskoop de ideale herfstappel. Deze appelsoort bevat super veel vitamine C, vruchtzuren en suikers. Hierdoor wordt hij graag in een lekker stoofpotje gebruikt. Daarnaast is Boskoop het beste vriendje van rode kool, want ze vullen elkaars smaak lekker aan!
Het lekkerst bij: rode kool met appeltjes en spek

Boskoop,appel,SPAR.be

Elstar

De lichte smaak en het handige formaat van de Elstar, maken van deze appel de ideale vrucht om in z’n geheel te bereiden en/of op te vullen.
Oma’s favoriet: appeltjes met veenbessensaus .

Elstar; appel, SPAR.be

Braeburn

Onze knapperige en lichtzure Braeburn komt helemaal tot z’n recht in salades of desserts waarin je een stevige appel nodig hebt…
Zoals deze rozijnentoast met appel, walnoten en gorgonzola.

Wist je trouwens dat Pink Lady, Granny Smith, Kanzi en Jazz buitenlandse appels zijn?

Braeburn, appel,SPAR.be

Appel, de ster van de keuken!

We weten nu dat er veel verschillende soorten appels bestaan, met elk hun kenmerken. Hierdoor zijn appels ideaal om te verwerken in gerechten. Je komt appels tegen in zowel voor- als hoofdgerechten tot in desserts! 

Wij geven jou alvast inspiratie om dit heerlijke fruitje te verwerken in gerechten.

Smul- en bewaartips

 • Ga je het fruit binnen de 3 dagen opeten? Leg de vruchten gerust in de fruitschaal op kamertemperatuur. Liever iets langer bewaren? Appelen en peren hebben het enorm naar hun zin in het groentevak van je koelkast! Zo blijven ze tot wel drie weken goed.
   
 • Eet je favoriet fruit fris, maar niet te koud, want dan gaat een deel van de smaak en het aroma verloren.
   
 • Om bruinkleuring na het schillen tegen te gaan, besprenkel je het vruchtvlees best met citroensap. Maar net onder die schil zitten de meeste vezels die je dan gewoon zou wegsnijden. Zonde! Peuzel de schil dus gerust mee op.

Anti-verspiltip: Door je favoriete stuk fruit volledig (mét klokhuis) op te peuzelen krijg je extra vezels binnen! Zo hoef je enkel het steentje midden in het klokhuis nog weg te gooien.

Wist je dat....

 • Mensen met een ‘appelallergie’, zijn meestal niet allergisch aan de vrucht zelf. De allergische reactie wordt wellicht eerder uitgelokt door de berkenpollen die op de schil kleven, dan door de appel zelf.
   
 • Stoofperen kan je niet rauw eten, maar zijn dan weer uitstekend in warme bereidingen.
   
 • Wat is het verschil tussen een rode en een groene appel? Buiten de smaak en de kleur, helpt de rood-blauwe kleurstof hart- en vaatziektes te voorkomen.
   
 • Voedingsvezels en antioxidanten genoeg in de twee sterren van onze fruitschaal! Appels en peren geven je bovendien een goed verzadigd gevoel door het hoge aantal vezels. Bye bye, honger! De hoeveelheid water in de vruchten helpt je lichaam trouwens ook met afbreken van vet.
   
 • De appel is de meest gevarieerde soort op aarde. Wereldwijd wordt het aantal op 7.500 geschat!


Heb jij een van deze recepten geprobeerd? Of heb je zelf nog tips of een vraag over de lekkerste appels en peren die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook of Instagram en gebruik de hashtag #lekkerspar.