Back to top

Mosselen maken, een makkie!

Zo maak jij de lekkerste mosseltjes!

Niks is zo zalig als een bord lekker verse mosselen. Hoewel ze razend populair zijn in ons Belgenlandje, weten we soms niet hoe we deze zeevruchten makkelijk zelf klaarmaken… Gelukkig vind je op deze pagina heel wat tips & tricks voor je volgend mosselfestijn. Zo wordt zelf mosselen maken een makkie!
 

Welke mosselen & hoeveel? 

 • Goudmerk-mosselen zijn natuurlijk geweldig. Maar jumbo of super-mosselen zijn ook absoluut een goeie optie! Je portemonnee zal je bedanken.
   
 • Hoeveel mosselen voorzien? Reken op ongeveer 1 kilo mosselen per persoon, en dan nog het liefst geserveerd in individuele mosselpotjes.
   
 • Hangcultuurmosselen zijn jongere, sneller groeiende exemplaren. Bij SPAR vind je nu al mosselen van bodemcultuur! Dit betekent dat ze groeiden in een optimale situatie volgens de traditionele techniek.

Mosselen voorbereiden

De mosselen die je bij SPAR koopt, zijn al gereinigd. Oef, dat hoef je dus al niet meer te doen! Je kan ze wel nog even spoelen onder de kraan. 

Zodra de mosselen gekuist zijn, verwijder je alle gebroken schelpen en alle mosselen die zich niet sluiten als je erop tikt. 

Opgelet: je mosselen al een dag op voorhand in een emmer met water leggen is echt uit den boze. Bewaar ze tot gebruik gekoeld in de originele verpakking. 

Mosselen bereiden

 • Zet je vuur altijd zo hoog mogelijk.
 • Werk altijd in deze volgorde: eerst de mosselen in de pot, dan de groente en als laatste eventueel de (look)boter.
 • Voeg altijd een beetje vloeistof toe. Dat kan witte wijn zijn, maar ook bouillon.
 • Zet altijd een deksel op je mosselpot.
 • Net voordat je serveert, schud je nog ’s met de mosselpot, zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
 • Ook gestoofd met witte wijn, tijm, rozemarijn, knoflook en boter zijn mosselen heerlijk.

Tips: 

Liever geen mosselen natuur? Voel je vrij om je eigen mosselcreatie te maken, maar pas op dat je geen kruiden kiest die al de rest overweldigen. Probeer je altijd te beperken tot maximum 5 extra smaakmakers. Zo zorg je ervoor dat je altijd nog de mosselen proeft.

Alternatieve mosselreceptjes

Eens zin in wat anders, maar toch wel erg verknocht aan het natuurlijke mosselrecept? Met deze receptjes behoud je de ultieme zachte mosselsmaak, terwijl je toch een extra touch toevoegt aan je gerecht. Dat gaat smaken! 

mosselen, chorizo, hapje, barbecue, BBQ, citroen, fris, spar.be
Hapjes
Bijgerechten
Vis, Mosselen, Zomer, lente, Kaas, Forestière, SPAR.be
Hoofdgerechten

Lekkere mosselrecepten met alcohol

De absolute topper is nog steeds mosselen met witte wijn. Maar heb je al eens mosselen met bier geprobeerd? En voor de liefhebbers van anijs: wat dacht je van mosselen met venkel en pastis? 

Mosselen met extra smaak

Mag het wat meer zijn? Met deze mosselrecepten geef je je schelpjes een extra kick! 

Mosselen, Vis, Zomer, Lente, Pittig, Andalouse, Kust, SPAR.be
Hoofdgerechten
Mosselen, Vis, Oosters, Thais, Hoofdgerecht, Zomer, SPAR.be
Hoofdgerechten
mosselen,inktvis,tomatenblokjes,venkel,witte wijn,Zuiders,spar.be
Soepen