De lekkerste recepten en beste tips voor een sappig stukje biefstuk
De perfecte steak
Ben jij een echte bourgondiër die houdt van een lekkere biefstuk? Dan vertellen wij jou graag hoe je de perfecte steak maakt. Wij serveren jou enkele top-gerechten die jouw lievelingssteak helemaal tot zijn recht laat komen!
De lekkerste biefstuk maak je zo:
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen vooraleer je het bakt.
- Laat een flinke klont boter smelten en wacht tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren. Schroei het vlees aan beide kanten gedurende 2 minuten dicht (saignant). Kruid met peper en zout. Bak wat langer voor 'à point' of 'bien cuit'.
- Laat de steak na het bakken even rusten onder aluminiumfolie. Ongeveer net zo lang als je het gebakken hebt. Dit houdt je steak mals en sappig.
- Snijd je biefstuk op de draad. Dwars op de richting waarin de pezen en spieren lopen. Zo blijft het smaakvolle vlees lekker mals.
Bakwijzes voor je steak
Ken jij het verschil tussen de 4 verschillende bakwijzen?
- Bleu
De steak is nog rauw en bloederig.
Baktijd: +/- 1,5 minuut aan elke zijde
- Saignant
De steak is nog halfrauw, heeft een donkerrode kleur en is erg sappig.
Baktijd: 3 minuten aan elke zijde
- À point
De steak is half doorbakken maar heeft een mooie rosé kleur vanbinnen en is erg sappig.
Baktijd: 4 minuten aan elke zijde
- Bien cuit
De steak is doorbakken en is héél licht rosé vanbinnen.
Baktijd: 5 minuten aan elke zijde
Verschillende soorten steaks
Gepelde steak
Gepelde steak is afkomstig van het vlees uit de schouder, net zoals rosbief en stoofvlees. Deze steaksoort is ideaal om tartaar van te maken of als wokreepjes.
Minuutsteak
Minuutsteak is meestal afkomstig van de rug of bil van het rund, net zoals entrcôte. Minuutsteak is dungesneden en hoeft dus maar even gebakken te worden. De naam zegt het al: 1 minuutje aan elke kant.
Chateaubriand
Het beste stuk van het rund om steaks uit te snijden is de ossenhaas, filet de boeuf of filet pur. Het ligt onder het lendestuk en het heupstuk, aan de binnenzijde van de ribben en tegen de wervelkolom. Het is het malste stukje vlees van het rund en wordt in verschillende stukken opgedeeld: de chateaubriand is het dikste deel van de ossenhaas.
Belgische klassiekers
Dé Vlaamse klassieker bij uitstek is toch wel steak met frietjes en bearnaisesaus. Maar ook biefstuk met champignonsaus en steak tartaar zijn één van de favorieten. Kortom wij Belgen zijn altijd te vinden voor een lekker stukje steak!