Back to top

Steun onze nationale trots!

SOS Patat

De Belgische aardappel zit in de puree. En jij kan helpen!

Door de maatregelen omtrent COVID-19 van de voorbije maanden is de vraag naar aardappelen drastisch gedaald. Maar liefst 750 miljoen kilogram kan daardoor niet verwerkt worden en dreigt verloren te gaan. 

SPAR roept op om samen de SOS Patat actie te ondersteunen, een samenwerking met Too Good To Go om de Belgische patat te redden! Ga naar je favoriete SPAR of SPAR Express-winkel in de buurt en koop een extra zakje diepvriesfrieten of -aardappelproduct. Een smakelijke opoffering om voedselverspilling tegen te gaan!

Samen tegen voedselverspilling

Bij SPAR geloven we erin dat we samen de 750 miljoen kilogram aardappelen verwerkt krijgen. Want geef nu toe: maandag een diepgevroren aardappelproduct, dinsdag kroketjes, woensdag frietjes: zo moet het toch lukken?

Vervul je plicht naar het vaderland en... eet Belgische patat!

 

Wablieft, elke dag frietjes en kroketjes eten?

Een frietje of een kroketje kan smaken... maar is niet de bedoeling om elke dag de frietketel boven te halen. Maar waarom word je dan aangespoord om aardappeltjes uit de diepvries te consumeren? De belangrijkste SOS Patat-vragen op een rij: 

 • Kan die 750.000 ton aardappelen niet op een andere manier worden verwerkt?
  90% van de Belgische aardappelen wordt verwerkt tot diepvriesproducten, vooral frietjes. Waarom draaien ze er nu niet gewoon puree van? Helaas is dat geen optie. Het gaat om aardappelrassen die specifiek worden geteeld om te worden diepgevroren als frietjes of andere diepgevroren aardappelproducten. Je kan die niet zomaar koken of pureren.

 • Hoe weet ik of de diepvriespatatjes die ik koop, het probleem mee helpen oplossen? 
  De aardappel is onze nationale trots. Je kan er voor 99% zeker van zijn dat de aardappelproducten in de koelrayon van jouw SPAR, Belgisch zijn.

biefstuk, frietjes, bearnaisesaus, steak, frites, saus, Vlaams, spar.be

 • Elke dag aardappelen, dat word je toch snel beu? 
  Nee hoor! Elke dag kies je toch lekker voor wat anders? Rösti, lentestoemp, in de soep... Bovendien kan je je patatje ook eens in de oven, in de stomer, op de BBQ of in de airfryer bereiden. En geef maar toe... dat voorraadje diepvriesproducten kan nooit kwaad. Want je moet ze heus niet allemaal in één keertje op te eten.
   
 • Zijn aardappelen dan wél gezond? 
  Patatjes zijn een geweldige bron van vezels, kalium en vitamines B en C. Bovendien bevatten ze geen grammetje vet. Hoog tijd dus dat ze hun imago van dikmaker van zich afschudden en opnieuw een plaatsje krijgen in onze dagelijkse kost!

Boem patat, wij weten wat te eten vanavond!

Voordelen van je diepgevroren aardappel

Ben je nog niet overtuigd om je verse aardappelen eens te vervangen door diepvriesaardappelen? Na het lezen van deze voordelen, ren jij naar je favoriete SPAR-winkel: 

 • Diepvriesproducten zijn eens zo snel om te bereiden: Je maakt enkel de zak open en frituren maar.
 • Het zijn 100% natuurlijke aardappelen zonder conserveermiddelen, waardoor ze ook nog eens langer vers blijven.

Wist je dat:

 • België is de grootste exporteur van diepgevroren friet ter wereld.
 • Thuis eet de Belg 21,7 kg verse aardappelen en 6 à 7 kg verwerkte aardappelen per jaar. 48% van de frieten wordt thuis gebakken, 27% wordt afgehaald en 25% wordt buitenshuis geconsumeerd.
 • Aardappelen zijn nog steeds de meest populaire maaltijdbegeleider.
Loaded potato, cheddar, spek, avocado, Amerikaans, fastfood, ovengerecht, bintjes, kids, spar.be

De lekkerste aardappelreceptjes

Start alvast met het plannen van je weekmenu! Deze gerechten met aardappelproducten als bijgerecht, geven je genoeg inspiratie om samen de uitdaging tegen voedselverspilling aan te gaan. Welke is jouw favoriet?
 


Doe jij met ons mee? #SOSPATAT