Back to top

Facts & figures

Super spinazie

Doe zoals Popeye en ga dit voorjaar voor de superkrachten van spinazie! Deze snelgroeiende bladgroente is vanaf het vroege voorjaar verkrijgbaar: van april tot september is spinazie op zijn best. Spinazie is lekker, supergezond, snel klaar en eindeloos te combineren. Verse spinazie bestaat overwegend uit water en is vrij kwetsbaar. Koop dus bij voorkeur de jonge, malse blaadjes. En verwerk ze zo snel mogelijk. In een heerlijk verse groene salade, bijvoorbeeld. Of in tal van andere gerechten: van pasta’s tot omeletjes. Probeer ook eens zo’n groene smoothie voor een instant vitaminekick. Gezondheid!

Herkomst

  • Spinazie werd voor het eerst geteeld in Perzië. Het woord spinazie is afkomstig van het Perzische woord 'Esfenaj'.  
  • De plant bereikte Europa in de 12de eeuw met de komst van de Moren in Spanje.
  • In de 16de eeuw was spinazie nog nieuw in Italië, maar wel al ingeburgerd in Engeland.

Gezondheid

  • Wist je dat spinazie oorspronkelijk gebruikt werd als medicijn? Het was lange tijd een populair laxeermiddel.
  • Spinazie is rijk aan vezels, vitamine A, B en C, kalium, foliumzuur, calcium en ijzer.
Spar super spinazie3

Spinazie past goed bij

  • Aardbeien, citroenen, champignons, rode paprika, (zoete) aardappel, ui, avocado, tomaten, worteltjes, mandarijntjes, artisjok, broccoli, appel, vijg, bloemkool en aubergine.
  • Balsamicoazijn, basilicum, dille, look, gember, mosterd, nootmuskaat, olijfolie, sesamolie, chili, zout, sojasaus, kardemom, kruidnagel, witte wijn en bieslook.
  • Boter, roomkaas, mozzarella, cheddar, feta- of geitenkaas, parmezaan en (soja)room.
  • Vis, kip, garnalen, kalfsvlees, sint-jakobsschelpen, linzen, eieren, spek, hummus, kikkererwten, rijst, quinoa, pasta, tofu, witte bonen, amandelen, pijnboompitten en pecannoten.

Kopen & bewaren

  • Babyspinazie of jonge spinazie is het lekkerst, zeker in salades.
  • Je hebt ongeveer 250 g verse spinazie per persoon nodig.
  • Eet of verwerk verse spinazie liefst meteen. In de koelkast bewaart spinazie maximum 2 dagen.
  • Invriezen? Blancheer 2 minuutjes, laat afkoelen en doe de spinazie in een plastic zakje of in een (ijsblokjes)doosje. Sluit goed af en vries in op -18°C. Je ingevroren spinazie is nu een jaar houdbaar.
  • Spinazie vind je bij SPAR ook in de diepvries of in blik: ideaal voor een snelle én gezonde hap.

Schoonmaken

  • Goed spoelen onder (ijs)koud stromend water.
  • Laat de spinazie uitlekken of laat drogen op een handdoek of op keukenpapier.
  • Harde nerven? Vouw het blad in de lengte en trek de middennerf eruit.

 

Bereiden

  • Smelt wat boter en/of olijfolie in een pan.
  • Voeg een teentje knoflook en de spinazie toe.
  • Blijf roeren tot de spinazie geslonken is.
  • Haal van het vuur en kruid naar smaak (bv. met kurkuma, peper, zeezout, komijn, nootmuskaat …)
  • Werk af met (soja)room, geraspte kaas of citroensap.
  • Serveer.
Spar super spinazie2

TIP

Wil je de spinazie verwerken in een lasagne of op een pizza? Laat dan eerst goed uitlekken of duw het kookvocht eruit.