Back to top

Red de restjes

Samen tegen voedselverspilling!

Uit onderzoek blijkt dat een derde van al het voedsel dat wereldwijd voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, verloren gaat. Zowat de helft hiervan komt uit de primaire productie, verwerking en in de detailhandel. Maar de andere helft komt rechtstreeks van ‘de consument’. Letterlijk dus: jij en ik, die eten weggooien dat bleef liggen in de (koel-)kast.

Dat was het slechte nieuws. Het goede nieuws? Dit betekent dat we makkelijk zélf de touwtjes in handen kunnen nemen om voedselverspilling tegen te gaan!
 

SPAR redt je restjes met handige receptenzoeker

Het is verbazend eenvoudig om met je restjes en een paar standaard ingrediënten uit je voorraadkast een lekkere maaltijd op tafel te toveren. Veel restjes, maar weinig inspiratie? SPAR to the rescue!

Dankzij de ‘Red de restjes!’-app op onze website, tover je die kliekjes in no-time om tot een heerlijk gerecht. Je portemonnee én het milieu zullen je dankbaar zijn.

> Red mijn restjes!

 

Nog tips tegen voedselverspilling

 • Maak een nieuwe gewoonte
  Let steeds op de houdbaarheidsdatum van de producten. Er zijn twee verschillende aanduidingen:
   
  • Ten minste houdbaar tot”, geeft de datum aan waarop een voedingsmiddel nog steeds gegeten mag worden, maar de leverancier de optimale kwaliteit niet meer kan garanderen. Je kan het dus zeker nog veilig eten!
    
  • Te gebruiken tot” geeft de datum aan waarná een voedingsmiddel niet meer gegeten kan worden.
 • Organiseer
  Maak boodschappenlijstjes en zet ‘nieuw eten’ achteraan je koelkast.
 • Kook & bewaar bewust
  Het is heerlijk om een maaltijd in de diepvries klaar te hebben staan voor dagen waarop je geen zin of tijd hebt om te koken. Koel de restjes van je zelfbereide maaltijd zo snel mogelijk af (dus rechtstreeks de koelkast of diepvries in). Zo blijven ze langer vers.

 

Bronnen: Europees Parlement en Voedselverlies.be