Back to top

Toptips voor een groene schoonmaak

Lente! Green & clean

De voorjaarsschoonmaak: goed voor ons huis, goed voor ons hoofd en óók goed voor de natuur? Dat bepaal jij. Want sommige (chemische) producten zijn niet zo vriendelijk voor onze planeet en voor onze gezondheid. De oplossing? Eco-cleaning! Zo maak je heel wat schoon op een natuurlijke manier. De ingrediënten die je hiervoor nodig hebt, vind je óók in je favoriete supermarkt. Witte azijn? Check. Olijfolie? Check. Zuiveringszout of natriumbicarbonaat? Check! Klaar? Met deze eenvoudige ecotips waait er een fris lentebriesje door je huis! 

Magische (ijs)kristallen

Sodakristallen (natriumbicarbonaat) lijken op ijs en zijn een echt wondermiddel: ze lossen vuil op als sneeuw voor de zon. 

Onfrisse geurtjes in koelkast
Leg wat soda op een schaaltje en weg zijn de geurtjes.

Aangekoekte pannen?
Doe er water in met wat soda. Zet de pan op het vuur en de vuiligheid laat zo los.

Matras zo goed als nieuw
Strooi wat soda op je matras: byebye luchtjes en vocht. Zuig de soda met de stofzuiger weer op en je matras ruikt heerlijk fris.

ijskristal

DIY: een groene wc

Wc ontstoppen?
Nodig:
• 175 g soda
• 180 ml azijn
• 1 l kokend water.

Doe de soda in het toilet en giet er de azijn over. Door de chemische reactie begint het te bruisen. Giet er nadien het kokend water door.

Wc reinigen?
Nodig voor 32 wc-bommetjes:
• 450 g soda
• 200 g citroenzuur
• etherische olie (20 druppels: teatree, munt en citroen)

Meng alles in een kom. Voeg beetje bij beetje water uit een verstuiver toe. Blijf roeren zodat de mix plakkerig én brokkelig wordt. Doe het mengsel in een siliconenvorm (voor ijsblokjes of cakejes) en druk goed aan. Laat minstens 6 uur uitharden. Gooi een bommetje in het toilet en laat gezellig bruisen. Schrob nog even na met de wc-borstel.

TIP: bewaar de blokjes in een afsluitbare pot. Het is belangrijk dat ze droog blijven.

Byebye huisstofmijt

Knuffels, kussens, dekbedden of gordijnen zijn soms moeilijk te wassen. Maar als je ze buitenhangt als het vriest, ben je zó van alle huisstofmijt (én bacteriën) verlost. 100% impact op de frisheid van je beddengoed, zero impact op het milieu!

huisstofmijt

Eco-wassen, was da?

• Kies bewust voor een geconcentreerd wasmiddel, idealiter met EU-Ecolabel
• Gebruik ook niet te veel wasmiddel: beter voor het milieu én je wasmachine!
• Probeer zoveel mogelijk te wassen op ecostand en op lage temperaturen. Dat is beter voor het milieu én je kleding gaat langer mee! 
 

Meer tips & tricks vind je op
www.iprefer30.eu
www.goedgewassen.be
 

wasmachine

Tocht tegen vocht

Tijdens de winter zitten we vaker binnen: er is dus meer vocht in huis. We verluchten ook minder, want het is écht koud buiten. Maar wist je dat de lucht veel droger is als het vriest? Als je af en toe 10 minuten je ramen openzet, kan die droge lucht naar binnen en de vochtige lucht naar buiten. Droge lucht warmt ook véél sneller op dan vochtige, waardoor je meteen wat energie bespaart.

tocht

Microgolf, microbacterien

Zet een kommetje met een paar schijfjes verse citroen of citroensap in je microgolf. Laat een paar minuten draaien op de hoogste stand. De stoom en het citroensap, weken alle vuil los. En het ruikt nog zalig ook. Even wegvegen met een schone doek, en klaar!

microgolf

Propere snijplankjes

Knijp een citroen uit boven je snijplank en laat het sap 30 minuten intrekken. Schrob daarna met een sponsje om álle vlekken en bacteriën te verwijderen. Spoel het plankje even af met water. Zo, proper!

snijplank

Vriest het? Maak je diepvriezer schoon

In de winter is de diepvriezer uitkuisen heel wat makkelijker. Zet de inhoud buiten (in de tuin/op het terras), vul een verstuiver met lauw water en ontdooi snel al het ijs uit je vriezer. Maak dan een sopje en poets de binnenkant. Alles terugzetten en klaar.

diepvries

Opgeruimd staat netjes

Spullen die je niet (meer) gebruikt? Weg ermee. Breng ze naar de kringloopwinkel, verkoop ze op een rommelmarkt of online of schenk ze weg. Zo maak je er iemand anders gelukkig mee en jij hebt een overzichtelijker, gezelliger huis met minder rommel.