Wildstoofvlees met appeltjes in de oven en aardappelgratin

Aantal personen: 
4
Moeilijkheidsgraad: 
Enige behendigheid gevraagd
Voorbereidingstijd: 
15 minuten
Bereidingstijd: 
115 minuten
Ingrediënten: 
800 g wildstoofvlees
1 tl oregano
1 rode paprika, grof gesneden
150 g gerookte spekblokjes
2 sjalotjes, grof gehakt
1 teentje knoflook, geperst
250 g champignons, gehalveerd
1 dl rode wijn
2 el bloem
1 dl gezeefde tomaten
4 el zilveruitjes
1 el paprikapoeder
3 el cognac
1 el tijm
Appeltjes in de oven:
4 appels
2 tl honing
3 el donkerbruine suiker
60 g boter
1 mespuntje kaneelpoeder
rum
50 g gedroogde rozijntjes
Aardappelgratin:
600 g bloemige aardappelen, geschild en in schijfjes
1,5 dl melk
1,5 dl room, 40%
2 teentjes knoflook
vloeibare boter
100 g gemalen kaas
nootmuskaat
peper en zout
Bereiding: 

Pureer de paprika en sjalotjes en meng er de knoflook, wijn, gezeefde tomaten, paprikapoeder, oregano en tijm onder. Bak de spekblokjes circa 5 minuten. Bak daarna in dezelfde pan het wild rondom bruin. Bak de champignons 3 minuten mee. Flamberen met de cognac. Strooi er de bloem over en voeg langzaam en al roerend het paprikamengsel toe. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat. Voeg dan de zilveruitjes toe. Zet het deksel schuin op de pan en laat het vlees nog anderhalf uur zachtjes verder garen.

Boter intussen een ovenschotel in en wrijf ze in met doormidden gesneden knoflookteentjes. Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de schotel. Breng de room samen met de melk aan de kook. Voeg dan peper, zout en nootmuskaat toe. Giet dit mengsel over de aardappelen. Ze moeten bijna helemaal onderstaan. Bestrooien met de gemalen kaas en ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180° plaatsen.

Laat de rozijntjes wellen in de rum. Verwijder het klokhuis van de appels met een appelboor en schik ze in een beboterde ovenschaal. Meng in een kommetje de boter, honing, bruine suiker, rozijntjes en kaneelpoeder onder elkaar en vul er de appels mee. Zet de ovenschotel 30 minuten mee in de oven met de aardappelen. Dien het stoofvlees op met een appeltje en de aardappelgratin.